Därför ska du äta äpplen

“Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen”. Ja, så enkelt är det kanske inte, men faktum är att det finns väldigt många fördelar med att äta äpplen – och det handlar inte bara om att det är bra för magen. Den främsta anledningen till att man äter äpplen är förmodligen för att de är goda eller för att det är ett perfekt mellanmål, men det finns många fler anledningar att äta ett äpple om dagen – eller två.

De stärker immunförsvaret – Det kanske inte låter helt självklart, men äpplen stärker faktiskt immunförsvaret. Det finns studier som tyder på att den typen av lösliga fibrer som finns i äpplen stärker immunförsvaret.

Motverkar ett flertal sjukdomar – Äpplen motverkar influensa, tandlossning och stafylokockinfektioner. Dessutom minskar äpplen risken för dödlig utgång vid hjärtsjukdomar, cancer och diabetes typ 2. Och flavonoiderna som främst finns i skalet skyddar även mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Bra för munhälsan – Äpplen är bra för munhälsan på många olika sätt. Bland annat stimuleras salivproduktionen när man tuggar äpplet, vilket sänker bakteriehalten i munnen.

Motverkar övervikt – Enligt flera studier så ska syran som finns i äpplets skal kunna minska risken för övervikt, eftersom den ska kunna öka både kaloriförbränningen och muskelmassan. Dessutom håller man sig mätt längre, vilket såklart också är en fördel.

Minskar risken för Alzheimers – Äpplen ska även kunna öka produktionen av signalsubstansen acetylkolin som finns i nerver och muskler. Det kan förbättra minnet, och även minska risken för Alzheimers.

De innehåller många vitaminer och mineraler – Äpplen innehåller C-vitamin, kalium, vitamin K, mangan, koppar, vitamin A, vitamin E samt vitamin B1, B2 och B6. En riktig vitaminboost, med andra ord.


Bra för magen – Det gamla talesättet är faktiskt inte helt fel ute. Äpplen innehåller pektin, vilket är en typ av fiber som fungerar probiotiskt. Det innebär att fibrerna matar de goda bakterierna i magen. Dessutom hjälper äpplen till med matsmältningen.

Och det här är bara några av alla fördelar med äpplen. Tänk dock på att en del magar kan vara känsliga för äpplen, så för alla stämmer det inte att “ett äpple om dagen är bra för magen”. Om du vet med dig att du är känslig mot äpplen, eller känner av besvär när du äter äpplen, så bör du förstås undvika det. Men annars finns det egentligen ingen anledning att inte njuta av denna goda frukt – med många hälsofördelar på köpet.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *