Förbättra ditt immunförsvar

Vad kan vara mer aktuellt än immunförsvar såhär i februari, även kallat vabruari? Även om bättre tider snart är här så är vi just nu inne i den där tiden då man knappt kan gå utanför ytterdörren utan att bli sjuk. Kanske har du redan ett fantastiskt immunförsvar och har sluppit slösa bort dagar på att ligga sjuk, men annars är det på tiden att bygga upp immunförsvaret nu. Och även om det redan är bra så skadar det ju knappast att upprätthålla det, eller göra det ännu bättre.

Det bästa med immunförsvaret, oavsett om man har ett bra eller dåligt, är att det faktiskt går att påverka. En dålig livsstil påverkar till exempel immunförsvaret negativt, medan en bra livsstil förbättrar det, till exempel. Därför har vi satt ihop några tips på hur du kan bygga upp ditt immunförsvar – och förhoppningsvis slippa en del envisa förkylningar och andra irriterande sjukdomar i fortsättningen.

  • En bra magkänsla

Väldigt mycket går som bekant genom magen, även immunförsvaret. Så hur stärker man då tarmfloran? Goda bakterier och prebiotiska fibrer är det vi ska satsa på här. Detta hittar man i råa grönsaker och frukt, men även i kosttillskott. Välj det som passar dig bäst.

  • Motionera

Precis som när det gäller mycket annat så är motionen viktig även här. Men det behöver inte innebära långa pass på gymmet varje dag. Vilken träningsform du väljer är upp till dig, men försök träna så att pulsen går upp och så att du blir lite svettig. Och en halvtimme per gång, fem dagar i veckan, räcker.

  • Säg hejdå till stressen

Det är inte alltid så lätt att bara stressa mindre, men det är viktigt. Stress är nämligen negativt när det gäller många olika saker, bland annat immunförsvaret. Det kan räcka med att ta några djupa andetag då och då. Andra sätt att motverka stress kan vara meditation, eller att bara göra något man gillar – och blir lugn av – någon gång per dag.

  • Fyll på med frukt och grönt

Frukt och grönsaker är bra på flera sätt, bland annat för att det stärker immunförsvaret. Så se till att äta olika grönsaker till varje måltid, och gärna frukt (eller grönsaker) till mellanmål. Och inte bara någon gång ibland, utan varje dag.

  • Sov tillräckligt

Även sömnen är en sådan sak som är viktig av flera anledningar, men som samtidigt kan vara väldigt svår att påverka. Det är dock viktigt att försöka se till att sova tillräckligt, minst 6 timmar per natt. Det finns studier som visar att det är fyra gånger mer sannolikt att man har ett dåligt immunförsvar om man sover mindre än 6 timmar per natt. Så underskatta inte sömnen!

  • Ät dig till ett bättre immunförsvar

Förutom frukt och grönt så finns det många andra livsmedel som är bra för immunförsvaret. Champinjoner, vitlök, yoghurt med probiotika, te, sötpotatis, broccoli, fläderblomssaft, grapefrukt och spenat är exempel på sådant som du ska frossa i om du vill förbättra immunförsvaret.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *