Så sätter du upp mål för året – och når dem

Nyårslöften, nyårsmål, planer, projekt… Ja, kärt barn har många namn, som det heter. Och oavsett vad man kallar det, så har de flesta någonting utav det inför varje nytt år. Kanske påstår man att man inte alls har det, samtidigt som man säger ”nästa år, då ska jag minsann göra det här”.

Oavsett vilka löften, mål eller planer man har så blir det betydligt enklare att uppnå eller genomföra dem om man skriver ned dem. Någonting annat som ökar chanserna det lyckas är, som du säkerligen hört förut, att dela in målet i delmål. Så nu ska vi ge tips och inspiration på konkreta och tydliga mål, samt berätta hur du gör för att lyckas!

Först och främst, vilket område vill du inrikta dig på? Självklart kan man ha flera mål, men det är en bra idé att fokusera på ett i taget – och att inte ha allt för många, speciellt inte om det är stora mål. Ett år är trots allt inte så långt. Sedan kan du förstås fortsätta jobba med dina mål under många år framöver, men nu fokuserar vi på det du ska uppnå i år.

Gör såhär:

  1. Skriv ned dina drömmar, allting du vill genomföra. Det kan vara allt från att byta jobb, påbörja en utbildning eller starta ett företag till att gå ned i vikt, få bättre självförtroende eller köpa hus. Skriv ned allting du kommer på.
  2. Rangordna dina drömmar, så att det viktigaste kommer först och det minst viktiga sist.
  3. Nu ska du välja ut ett fåtal att fokusera på, förslagsvis de fem första. Är alla drömmer väldigt stora, eller kostsamma, så kan du välja färre eller byta ut någon mot en enklare eller mindre kostsam dröm. Försök dock välja så viktiga drömmar som möjligt – de på den övre delen av din lista.
  4. När du har valt ut drömmarna som du ska fokusera på så kan du behöva omformulera dem. De ska vara tydliga, specifika och realistiska. Om du till exempel har skrivit ”resa utomlands” så kan du ändra det till ”resa till…” eller om du har skrivit ”gå ned i vikt” så bör du skriva hur mycket – eller ännu hellre skriva ”få bättre kondition” eller liknande.
  5. Nu är det här inga drömmar längre, utan mål – dina mål. Och nu är det dags att dela in dem i delmål. Fundera över vad som krävs för att nå varje mål, och skriv ned en plan – steg för steg.
  6. Välj ett mål att börja med, förslagsvis det som är överst på listan – det viktigaste. Se till att avsätta tid, gärna varje dag, för att jobba mot dit mål. Påminn dig själv om varför du vill detta, varför det är viktigt. Blunda och föreställ dig att du är där, att du har lyckats – och öppna sedan ögonen och ta ett steg mot ditt mål.

Lycka till! 

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *