Så klarar du årets fattigaste månad

Januari är som bekant känd för att vara den fattigaste månaden på hela året. Efter framför allt jul, och även nyår, så kanske ekonomin inte är på topp. Därför tänkte vi ge några tips på hur man klarar månaden – hur man får pengarna att räcka längre, men också hur man får in lite extra pengar när det behövs.

Gör en ordentlig rensning – och sälj!

I början av året brukar man vilja ta tag i stora projekt, så som att rensa förrådet och bli av med saker som bara ligger och skräpar. Här kan du slå två flugor i en smäll; bli av med saker du inte använder, och tjäna pengar. Även om det för många kan kännas jobbigt att rensa bort saker, så känns det oftast väldigt bra efteråt. Mindre prylar innebär att det blir mindre rörigt, att man får mer plats – och mer pengar, om man säljer. Så utmana dig själv! Hur mycket pengar kan du få ihop?

Ha en köpfri månad

Det är såklart väldigt lockande att handla på rea efter jul och nyår, men behöver du verkligen något av det? Eller kommer det bara ligga och samla damm, och ta plats? Här kommer en till utmaning – ha en köpfri månad. Januari är verkligen en perfekt månad för just detta, på många sätt. Förutom att det hjälper din ekonomi just för tillfället, så kan det även göra det lättare att slösa mindre pengar kommande månader. Det blir som en avvänjning, helt enkelt.

Gratis aktiviteter

På lediga dagar vill man såklart gärna hitta på saker, kanske allra mest om man har barn. Men det måste faktiskt inte kosta. Det finns väldigt mycket man kan göra som är helt gratis, eller väldigt billigt. Om det ligger snö på backen är pulkaåkning ett givet val, om man har barn. Kanske kan man ta med varm choklad eller något annat och ha en liten vinter picknick? Och även utan snö kan man faktiskt vistas utomhus på vintern – kanske ta en promenad i skogen, eller besöka en lekplats. Bibliotek är också ett bra alternativ om man har barn, och de brukar dessutom ofta anordna aktiviteter. Åka skridskor är en annan rolig aktivitet, med eller utan barn. Och sedan ska vi inte underskatta en mysig filmkväll eller ett seriemarathon. Eller varför inte en spelkväll?

Träna gratis

Om du är en av alla dem som bestämt sig för att börja träna i år, så kan faktiskt gymkortet vänta lite. Det finns många sätt att träna på utan att det kostar någonting. Att gå promenader eller springa är gratis, och likaså träningspass som man kan göra hemma. Yoga fungerar förstås utmärkt hemma, liksom många andra träningsformer. På Youtube finns många klipp med olika träningsprogram och övningar, om man behöver inspiration.

Ät det som finns hemma, gör matlådor och handla billigt

Mat är ofta en stor utgift, men även här går det att dra in lite. Försök äta det som redan finns hemma, håll koll på bäst före datum och var kreativ. Ta med lunch till jobbet och undvik att äta ute, åtminstone i januari. Och om du behöver handla, kolla reklamblad och hitta låga priser – och välj gärna billiga märken framför dyra. Handla så billigt som möjligt, helt enkelt. Och kolla vad som finns hemma innan du handlar, så att du kan komplettera med det som fattas och använda allt som finns i kylskåp och frys.

I nödfall

Om pengarna verkligen har tagit slut och det ligger räkningar som inte kommer hinna betalas i tid, då brukar det faktiskt gå att skjuta upp betalningen. Kanske inte alltid, men väldigt ofta. Ring och fråga, så slipper du påminnelseavgifter och andra otrevligheter. Och i absoluta nödfall så får man faktiskt ta ett litet, tillfälligt lån eller använda kreditkortet om man har ett sådant. Men se till att inte låna mer än det du behöver, och betala tillbaka det så fort som möjligt, annars finns risken att ekonomin blir ännu värre kommande månader.

Och till sist: Framförhållning

Semestern och julen är ofta två stora utmaningar för ekonomin. Men om man vill slippa ångesten inför semestern och efter julen varje år, då är det dags att bryta mönstret. Börja spara pengar i god tid. Det känns kanske inte överdrivet lockande att börja spara till julen redan nu – den är ju så långt borta. Men om du vet att du brukar spendera mycket pengar under julen, eller om du inte har så mycket pengar över att spara, så kan det vara en bra idé att börja redan nu. Annars kan det vara en bra strategi att börja spara till semestern i början utav året, och till julen när semestern är förbi.

Men det finns andra sätt, förutom att spara. Nämligen att planera och att tänka annorlunda. Även detta bör man dock göra i god tid. Planera inför såväl semester som jul, se över ekonomin och bestäm hur mycket du får spendera. Kolla på vad du kan dra in på. Brukar du köpa alldeles för mycket mat, finns det något som kan uteslutas? Kan du spendera mindre pengar på julklappar? Och hur kan du göra semestern billigare? Ta reda på vad som brukar kosta mest, och vad du kan göra för att dra ned kostnaderna där. Och när det gäller att ”tänka annorlunda” så handlar det givetvis om hur du kan göra dessa tillfällen så bra som möjligt utan att spendera alldeles för mycket. Vad är viktigast under julen, till exempel, julklappar och julmat eller gemenskapen? Genom att förändra ditt tankesätt så kan du spara mycket pengar, utan att semestern eller julen blir sämre – kanske blir det precis tvärtom. Mindre stress och ångest, mer gemenskap och glädje!

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *