Vintersemester i Sverige – det här ska du tänka på

Självklart vill man resa även när det är vinter, eller kanske ännu mer då. Det känns som en evighet kvar innan värmen kommer tillbaka, det är mörkt och allting känns lite tråkigt. Julen lyser visserligen upp tillvaron ganska bra, men innan och efter är det bara mörkt och kallt. Och då passar det förstås utmärkt att resa iväg, spendera tid med familjen, leka i snön och bara ta det lugnt. Ett sätt att uppskatta och ta tillvara på vintern, helt enkelt. För visst föredrar kanske många att resa utomlands, till varmare platser, men det är båda billigare och enklare att resa inom Sverige. Och det finns egentligen ingen anledning att låta bli att resa i vårat vackra land bara för att det har blivit vinter – en vintersemester kan bli väldigt mysig.

Om man gillar att åka skidor så är en skidsemester, i eller utanför Sverige, kanske en självklarhet. Men även om man inte är någon skidåkare så kan en vintersemester i Sverige vara ett väldigt bra alternativ. Bara att komma bort, ta det lugnt och byta miljö kan vara skönt och inte minst bra för hälsan. Att sitta och mysa framför en brasa i en stuga är såklart mysigt, och det finns väldigt mycket annat man kan göra om man inte åker skidor – åka hundspann, gå promenader, åka pulka, leka i snön, kolla in andra platser, shoppa julklappar eller bara umgås med sina nära och kära. Men det finns förstås några saker som kan vara bra att tänka på innan man ger sig iväg.

Hitta rätt destination – Oavsett om man föredrar en skidort, en enslig stuga i skogen, vintercamping, hotell eller något annat så är det bra att kolla runt lite på olika alternativ. Det kan vara bra att välja någonting som inte ligger alltför långt bort, eftersom det sällan är särskilt kul att köra långt på vintern när det är mörkt och halt. Och tänk på att skidorter är ett bra alternativ även om man inte åker skidor, det finns mycket annat man kan göra, och de har ofta väldigt fina boenden. En del skidorter kostar en del, men det finns många som är lite billigare, men det är vanligt att man man bara kan boka hel eller halv vecka (med vissa undantag där det faktiskt går att välja per natt).

Kolla igenom bilen – Se till att vinterdäcken är bra, och att allting fungerar som det ska. Detta är förstås alltid viktigt när man ska resa långt, men det blir ännu viktigare när det är mörkt och kallt. Se gärna till att ha med de nödvändigaste verktygen, reservhjul och dylikt ifall att oturen är framme. Även av denna anledning kan det vara en bra idé att välja en destination som inte ligger alltför långt bort, eftersom det helt enkelt är lite tryggare – och inte minst enklare – om något skulle gå fel.

Packa rätt – Eftersom det är vanligast att man reser inom Sverige på sommaren så kan det kännas svårt att packa till en vintersemester. Att man packar varmare kläder är väl självklart, men vad man tar med istället för badkläder och badmintonset kanske inte känns lika självklart. Om man inte ska åka skidor, vill säga. Här är det ändå värt att nämna varma kläder, även om man redan har tänkt på det. Ta med ordentliga ytterkläder så att ni kan vara ute mycket och slipper frysa. På skidorterna finns det ibland badhus, så badkläder kan vara bra att ha med även på en vintersemester. Sällskapsspel kan förstås också vara trevligt att ha med, eller böcker om man gillar att läsa.

När ska man åka – När man väljer att boka in semestern beror förstås på när man själv kan och vill. Om man har fast jobb behöver man förstås ta ledigt, och det kan vara bra att planera och ansöka om ledighet i god tid. Om man åker tillsammans med andra så gäller det att hitta en tidpunkt som passar alla. Se till att planera i god tid så att ni även kan boka i god tid, speciellt om ni har tänkt åka under jullovet. Vill ni ha det lite lugnare så kan det vara bra att undvika just jullovet om det är möjligt, och kanske även välja en lite mindre och inte lika populär skidort. Om man inte åker till en skidort utan hyr en stuga någon annanstans så spelar det förstås ingen roll, men det kan vara bra att boka i god tid. Att resa iväg över jul och / eller nyår kan också vara en bra idé.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *