Goda och nyttiga mellanmål

De flesta är väl medvetna om att bör äta frukost, lunch och middag samt mellanmål däremellan. Men hur lätt är det egentligen att hitta inspiration till allt det, varje dag? Oftast blir det väl inte allt för regelbundet, och det är lätt hänt att mellanmålet blir det första man hittar – och sällan särskilt nyttigt.

Därför tänkte vi tipsa om några mellanmål som är både nyttiga och goda. Så att du får lite inspiration och kan variera dina mellanmål, helt enkelt. För jo, mellanmål är faktiskt viktigt. Det ger energi så att man klarar sig till nästa måltid, det kan göra oss både piggare och gladare, öka koncentrationen och hjälpa till när man vill gå ned i vikt. Det är helt enkelt lika viktigt som allt annat du äter.

Här kommer fem enkla, nyttiga och goda mellanmål!

Yoghurt med mango och nötter

Det här är superenkelt, går väldigt fort att slänga ihop, är riktigt gott – och dessutom är det väldigt nyttigt. Yoghurten ska vara naturell, och den har flera fördelar; den mättar bra och är rik på kalcium. Mango och nötter är förstås också väldigt nyttigt, och dessa tre komponenter tillsammans är en perfekt kombination med mycket vitaminer och mineraler och andra nyttigheter. Och det går jättefort att göra; höll upp naturell yoghurt i en skål eller ett glas och toppa med mango och valnötter. Klart!

Smoothie

Lite uttjatat, men det finns en anledning till det. Smoothies är väldigt gott och innehåller massa vitaminer. Dessutom kan lägga i nästan vad man vill, prova sig fram och hitta nya favoriter. Och tack vare att man kan variera väldigt mycket så tröttnar man inte på det i första taget. Mixtra dina favoriter av frukter, bär, mjölk eller vad du vill ha i din smoothie. Häll upp i ett glas och njut.

Fruktsallad

Om man föredrar att äta frukten som den är så går det förstås lika bra. Och även här kan man variera väldigt mycket. Blanda gärna i bär i fruktsalladen också, jordgubbar passar väldigt bra men även hallon och blåbär – ja, vilka bär som helst egentligen. Toppa gärna med lite riven choklad, så blir det både godare och nyttigare. Men se till att välja minst 70 procentig choklad, gärna ännu mörkare.

Bananpannkaka

För att göra bananpannkakor behöver du bara en banan, ett ägg, en matsked mandelmjöl och eventuellt ett kryddmått bakpulver. Och så förstås lite margarin, smör eller olja att steka i. Mosa bananen, knäck sedan ägget och vispa ihop det med den mosade bananen. Tillsätt mandelmjölet, eventuellt blandat med bakpulver, och blanda ihop allting. Stek pannkakorna och servera med frukt och bär, och gärna lite keso eller kesella. Enkelt och väldigt gott!

Havrebar

Det här går inte lika snabbt att tillaga, men istället går det alldeles utmärkt att spara dem tills det behövs. Och det tar egentligen inte överdrivet lång tid att tillaga dessa – en halvtimme ungefär. Du behöver 4 dl havregryn, 0.5 dl solrosfrön, 0.5 dl sesamfrön, 0.5 dl kokosolja, 0.5 dl flytande honung, 1 banan, 1 äggvita, 1 nypa salt, 1 tsk vaniljpulver och 1 dl russin. Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Mosa bananen, och blanda sedan alla torra ingredienser med bananen. Smält kokosoljan om den är hård och tillsätt den samt äggvita och honung. Lägg ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, och grädda sedan i ugnen i 25-30 minuter. Se till så att den inte får för mycket färg. Låt svalna och skär sedan i så stora bitar som du vill ha. Klart!

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *