Vitaminboosta – därför ska du äta (mera) frukt och grönt!

Att frukt och grönt är nyttigt, och dessutom väldigt viktigt, är bland det första vi lär oss. Men varför det är viktigt kanske inte alla har stenkoll på, och alla fördelar är det förmodligen inte så många som känner till.

Därför har vi gjort en sammanfattning av just detta – fördelarna med frukt och grönt. Du kommer även få veta vilka frukter och vilka grönsaker du ska satsa på för flest hälsofördelar. Och sist men inte minst – hur du enkelt får i dig alla dessa nyttiga godsaker.

Därför ska du äta mer frukt och grönsaker

 • Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.
 • Även risken för cancer minskar.
 • Det gör att du får mindre träningsvärk, och dessutom får ut mer av din träning.
 • Om du vill gå ned i vikt så finns det många fördelar med frukt och grönt, till exempel att det sänker fettenergiprocenten i kosten.
 • Det är bra för din hud.
 • Frukt och grönsaker innehåller många olika vitaminer, och vitaminer är livsnödvändiga.
 • Det finns forskare som menar på att vi lever längre genom att äta frukt och grönt, vilket förstås delvis hänger ihop med att risken för diverse sjukdomar minskar.
 • Immunförsvaret blir starkare.

Vilken frukt och vilka grönsaker bör man äta?

Minskar risken för cancer: Gröna grönsaker som till exempel spenat, gula grönsaker som till exempel paprika, korsblommiga grönsaker som till exempel blomkål.

Minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke: Äpplen, päron, citrusfrukter, sallad, korsblommiga grönsaker.

Vitaminer och mineraler: Många frukter innehåller vitaminer och mineraler, men gröna äpplen innehåller mycket av det sistnämnda. Zink, koppar, kalium och mangan närmare bestämt.

Men det viktigaste är egentligen inte vad du äter, utan att du faktiskt äter frukt och grönsaker – varje dag. Att äta det du gillar bäst är betydligt bättre än att inte äta frukt och grönt alls. Men försök gärna att variera så mycket som möjligt, så att du får i dig många olika vitaminer och mineraler och även får så många andra fördelar som möjligt.

Så får du lätt i dig mera frukt och grönt:

 • Smoothien är förstås given på listan. Enkelt, gott och fullt av vitaminer. Och det bästa av allt är såklart att du kan välja själv vad du vill ha i och hitta din egen kombination, eller göra olika varje dag.
 • Att göra sallad till middagen kan kännas onödigt och jobbigt, men det är faktiskt ett perfekt sätt att enkelt få i sig grönsaker och annat nyttigt. Dessutom gör det att du äter mindre mat, vilket är bra om du vill minska på kalorierna.
 • Frukt, bär och även grönsaker är perfekta som mellanmål. Bitar av till exempel äpplen, melon eller morotsstavar till exempel. Men vill man göra det ännu enklare så kan man förstås bara ta ett äpple, en apelsin eller en morot. Snabbt, gott och väldigt nyttigt!
 • Byt ut godiset eller chipsen mot frukt och grönt. Vad sägs till exempel om en lyxig fruktfat, en mumsig fruktsallad eller spett med olika fruktbitar och bär? Det sistnämnda passar perfekt för barn. Välj dina favoriter och blanda in så många olika frukter och bär som möjligt, så får du en ordentlig vitaminboost på köpet! Vill du lyxa till den lite så går det bra att riva lite mörk choklad över fruktsalladen eller ta en bit till fruktfatet. Mörk choklad har ju också väldigt många hälsofördelar, förutsatt att den är minst 70-procentig.
Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *