Med barn i Stockholm – roligaste aktiviteterna för små turister!

Att ha en rolig helg – eller en hel vecka – i Stockholm med barn är inga som helst problem. Förutom alla lekplatser, fina parker, lekland, badplatser och badhus (med mera!) så finns det ett fåtal saker man inte får missa.

Gröna Lund

Förmodligen känner alla redan till Gröna Lund, och många av er har redan varit där. Men om inte så är det definitivt ett måste om ni åker till Stockholm. Eller oavsett om ni redan har varit där eller inte så är det värt ett besök. Här har alla barn garanterat roligt i många timmar! För vilket barn älskar inte karuseller och att vinna stora gosedjur eller stora mängder godis? Eller spökhus och sockervadd? Eller kärlekstunneln, eller varför inte 5-kamp? Ja, här finns verkligen någonting för alla.

Passar för: Alla! Gröna Lund har någonting för alla åldrar och smaker. Här finns även många karuseller som passar för mindre barn.

Skansen

Även om Skansen har långt ifrån lika många karuseller som Gröna Lund, och långt ifrån lika mycket djur som djurparker så är det ändå ett perfekt besöksmål för barn. Skansen är ett friluftsmuseum och här finns verkligen lite av allt; gamla byggnader och mycket historia, ett litet nöjesfält och lite djur – även djur man får gå in till, och fåglar som spatserar fritt bland besökarna. Dessutom finns även Lill-Skansen där barn kan träffa djur, leka och ibland se teater och liknande. Variationen är stor, och här har barn garanterat roligt!

Passar för: Barn i alla åldrar, men kanske allra bäst för mindre barn.

Junibacken

Vi fortsätter på Djurgården, för det är ju trots allt där det allra bästa finns. Förutom Gröna Lund och Skansen så bör man inte heller missa Junibacken. Här kommer Astrid Lindgrens sagor till liv och barnen får leka i miljöerna från filmerna och böckerna, och se alla fantastiska karaktärer. Sagotåget är höjdpunkten för de flesta, där man verkligen får komma in i berättelserna – och det känns nästan verkligt. Utöver sagotåget så kan man se på teater, spela musik och sjunga och mycket annat! En nackdel är att inträdet är ganska dyrt.

Passar för: Lite mindre barn. Barn upp till 5-6 år uppskattar det förmodligen allra mest, men vissa delar kan vara roliga även för lite äldre.

Exploria center

Vill man besöka Exploria center så måste man tyvärr ta sig lite längre bort från centrala Stockholm, närmare bestämt mot Botkyrka. Men det är det värt – åtminstone lär barnen tycka det. Här finns nämligen allt man kan önska; lekland, trampolinpark, dinosaurieland, bowling, boule, gokart, trafik- och brandskola, laserarena, 3- och 5-kamp, shuffleboard, simulatorer och dessutom tre restauranger. Här väljer man alltså vad man vill göra, och betalar bara för det. De tre första går dock på samma biljett, men priset är ungefär samma som på ett vanligt lekland, så trampolinparken och dinosaurielandet får man på köpet. Perfekt ställe om man har barn i olika åldrar och kan dela upp sig, en följer med mindre barnen till leklandet och en annan följer med till laserarenan, till exempel.

Passar för: Bokstavligt talat alla. Det stora utbudet här gör att det finns någonting för alla åldrar, stora som små – och för alla smaker.

Tom tits experiment

Ytterligare lite längre får man åka om man vill besöka Tom Tits, som ligger i Södertälje. Här kan barnen se och göra många olika experiment, leka, upptäcka och mycket annat. Här finns verkligen hur mycket som helst, uppdelat på flera våningar och olika avdelningar – både inomhus och utomhus. Här kan man garanterat roa sig i många timmar, och på köpet lär man sig en hel del. Så förutom att det är roligt och enormt uppskattat utav barn, så är det ett perfekt sätt för barnen att lära upptäcka och lära sig massa saker på ett roligt sätt. Varje dag kan man även se och delta i flera olika shower och aktiviteter, man kan till exempel se en såpbubbelshow eller lära sig bygga en vindsnurra och flygande farkoster.

Passar för: Kanske främst lite äldre barn, även om det finns delar som kan vara roliga för yngre också. Barn i låg- och mellanstadieålder får nog ut allra mest av ett besök här, eftersom de kan förstå och uppskatta allting – eller det mesta. Och även vuxna barn lär uppskatta det väldigt mycket!

Cosmonova

Cosmonova ligger i Naturhistoriska riksmuseet, och är en del utav det, men eftersom just Cosmonova är betydligt roligare än resten av museet så väljer vi att skriva bara Cosmonova. Men med det sagt så kan även Naturhistoriska vara värt ett besök – här kan barn på ett lättsamt och roligt sätt lära sig om människans historia, bland annat. Cosmonova är en biograf, men egentligen mer än en vanlig biograf – filmduken sträcker sig nämligen upp i taket, ut längst sidorna, och är rundad. Det gör att det känns som om man är inne i filmen. Här visas mest filmer om djur och natur, men de är oftast spännande även för barn – men framför allt är själva biografen en upplevelse. Museet är gratis att besöka, och Cosmonova kostar ungefär som vanliga biografer.

Passar för: Främst lite äldre barn, från lågstadieålder och uppåt.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *