Saker att se och göra i (och utanför) Norrtälje

Norrtälje är en kuststad och centralort i Norrtälje kommun. Den lilla staden och dess omgivning är såväl vacker som rolig på sommaren, och det är just på sommaren man bör besöka Norrtälje. Dock flerdubblas befolkningen här under sommarmånaderna, så man bör vara beredd på att det kan vara trångt i affärerna.

Men även under andra årstider finns det en del att se och göra. Norrtälje är definitivt värt ett besök, och för den som planerar in en resa hit så kommer här några tips på vad man kan se och göra – och här finns något för alla.

Dagskryssningar

Oavsett vilken årstid du besöker Norrtälje så är en dagskryssning en perfekt aktivitet. Redan tar omkring 5 timmar och på båten kan man göra nästan allting som man gör på en dygnskryssning – äta buffé, spela på spelmaskiner, handla i taxfreen och sitta i baren eller dansa om man föredrar det. Det brukar även anordnas bingo, musikquiz och liknande och för barnen finns det lekrum.

Viking Line avgår från Kapellskär och Eckerö Linjen från Grisslehamn. Båda erbjuder flera turer varje dag och priset är ungefär detsamma. Vi skulle dock rekommendera Eckerö Linjen, då både buffén och servicen är överlägset bäst där – men det är förstås en smaksak. Och för den som vill dricka alkohol under kryssningen, eller bara vill slippa köra till och från terminalen, så går bussar till och från båtarna – och de ingår dessutom i priset.

Utomhusbad

I Hallstavik, 4 mil från Norrtälje, finns ett utomhusbad som är öppet under sommaren. Här finns något för alla åldrar – hopplagun, vattenrutschbana, barnpool och så vidare. Om man besöker Norrtälje under sommaren så kan det absolut vara värt att göra ett besök på Hallstaviks utomhusbad, även om det ligger några mil från Norrtälje – om man gillar att bada, vill säga. 

Roslagsleden

Om man gillar att vandra och vill komma ut i naturen så är det Roslagsleden man ska välja. Det är en vandringsled som sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn – men vill man inte gå så långt så kan man förstås välja att gå en liten bit av den. Varför inte ta med picknick och göra en dagsutflykt, med några timmars promenad och kanske ett bad längst vägen? Eller stanna och grilla korv vid en grillplats?

Vill man att turen ska pågå lite längre så finns det vindskydd att övernatta i på vissa platser, man kan även tälta och det finns såväl hotell och campingar som vandrarhem och B&B längst vägen – bland annat. Här går det alltså att anpassa mycket – en kort promenad, en lång vandring, ett tält i skogen eller ett lyxigt hotell, picknick eller korvgrillning eller middag på restaurang. Det här passar helt enkelt oavsett om man vill ge sig iväg på egen hand, med ett gäng kompisar, med en partner eller med familjen.

Elmstanatta

Elmstanatta har länge varit lite av en höjdpunkt under sommaren, för såväl de som bor i kommunen som sommargäster. Under några år uteblev evenemanget, men för några år sedan kom det tillbaka – till mångas glädje. Här hittar man allt som finns på en vanlig marknad, så som knallar och karuseller, och mer därtill. På kvällen fortsätter ofta firandet med uppträdanden och lite fest, för den som vill, där får man dock betala inträde. Elmstanatta hålls förstås i Älmsta, 3 mil från Norrtälje, och äger rum i slutet av juli varje år.

Museum

Om man gillar museum så finns här även lite sådant. Pythagoras är en gammal tändkulemotorfabrik som står kvar i orört skick, som ett levande museum. Kliv in där och se och upplev hur det var för 100 år sedan. I Norrtälje finns även ett luftvärnsmuseum, och i Älmsta – 3 mil utanför Norrtälje – finns Roslagens sjöfartsmuseum.

Tänk dock på att många museum i Norrtälje och dess omnejd endast har öppet under sommartid, och en del har bara öppet några dagar i veckan dessutom. Så se till att kolla upp öppettiderna innan, om du är sugen på att besöka ett museum i trakterna.

Vikingabyn

Någon mil utanför Norrtälje, i Svanberga, finns Vikingabyn Storholmen. Det är ett ”arkeologiskt friluftsmuseum” och här kan man se hur vikingarna bodde och levde. Ibland anordnas även aktiviteter och firanden här, till exempel under nationaldagen. Helt klart värt ett besök för den som är historiskt intresserad.

Alldeles i närheten, på några minuters gångavstånd, finns även en fin badplats. Perfekt om man känner för att ta ett dopp i samband med sitt besök på vikingabyn.

Färsna 4H

I Norrtälje finns en besöksgård, där barn och vuxna kan träffa olika djur – och även klappa en del utav dem. Men vi ska vara ärliga; det finns tyvärr inte så mycket djur kvar här, åtminstone inte om man jämför med tidigare. Men lite djur finns det, och dessutom är det ganska fint att gå och titta där – och kanske ta med picknick, eller fika i cafét. Här anordnas även diverse evenemang, så som veterantraktorernas dag och midsommarfirande.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *