Fem måsten i San Francisco

San Francisco är ett av de mest populära resmålen i USA, med över 18 miljoner besökare varje år. Staden har ett rikt utbud av nöjen och restauranger. Vi ger dig tips på fem saker du måste göra när du är på besök. 

Cykla över Golden Gate
Golden Gate-bron är förmodligen San Franciscos främsta landmärke. Den ikoniska bron invigdes 1937 och är nästan magiskt vacker med den röda färgen. Att cykla över bron är ett måste om du är i San Francisco, och det är dessutom ett av de billigare nöjena du kan ägna dig åt – även om du får hosta upp runt en tusenlapp för en familj med två vuxna och två barn.

Cyklarna hyr du enklast nere vid Fishermans Wharf, men det finns fler ställen och några erbjuder återlämning vid en annan plats än där du hyrde. Tänk på att inspektera cyklarna innan du ger dig av och påpeka tydligt eventuella skador så att inga diskussioner uppstår efteråt.

Hjälm är förstås en självklarhet och tänk på säkerheten först. Större delen av vägen ut till bron går i lugna områden, men ibland måste du samsas med trafiken. Cykla bara på anvisade vägar, USA har inte allemansrätt, och följ alla skyltar.

Ta också god tid på dig. Det är längre ut till bron än vad man kan tro, även om man kan klara att cykla fram och tillbaka på ett par timmar vill du njuta av åkturen. Längs vägen finns många fina ställen att stanna på och ta kort, eller bara ta en fika. 

Tänk också på att det kan vara betydligt kallare uppe vid bron än nere i San Francisco. De kalla havsvindarna kyler ordentligt. Tröttnar du på att cykla kan du ta färjan tillbaka nere vid Sausalito, knappt tio minuter efter att du har korsat bron.

Fishermans Wharf
Hamnkajen Fishermans Wharf är idag en aktiv handelsplats, med restauranger och attraktioner. Mest känd är Pier 39, där du hittar allt från mat och godis till leksaker och souvenirer. Kajen är lång och det är en trevlig plats att promenera på, med väldigt bra utsikt över bukten, Alcatraz och Golden Gate.

Du tar dig enkelt dit med hjälp av en kabelspårvagn, eller taxi, och det går lätt att spendera flera timmar bara med att äta, njuta av utsikten och titta på sjölejonen som gärna solar på någon av träplattformarna.

En klassiker att prova är Dungenesskrabban eller musselsoppan som serveras i ett surdegsbröd. Du behöver inte gå många meter för att hitta en restaurang som serverar någon av dessa klassiker.

Precis som med alla stora turistområden finns det en del skojare att se upp för. Folk som utan anledning tar kontakt ska du vara på din vakt för och det bästa är att ignorera dem. Det finns dock en skojare som du vill råka ut för. Han kallas för The Bushman (buskmannen) och sitter bakom ett par frodiga, gröna grenar. När någon intet ont anande går förbi hoppar han upp och skrämmer dem. För den som råkar ut för det kan det vara en chock, men att stå och se på är betydligt roligare.

Alcatraz
Alcatraz har inte varit ett fängelse sedan 1963, då USA:s dåvarande justitieminister Robert Kennedy stängde fängelset på grund av att det var för dyrt att driva. Numera är det ett av de mest populära resmålen i San Francisco och väl värt ett besök. Enda sättet att ta sig till och från ön, som ligger två kilometer ut i bukten utanför San Francisco, är med båt. Turerna är dock väldigt populära och vill du vara säker att komma ut behöver du förboka din biljett. I faktarutan nedan hittar du några webbadresser.

Tänk på att ta god tid på dig. Fängelset är stort, ligger högt upp och för att få njuta av den speciella atmosfär som råder där ska man inte stressa. Glöm inte heller att ta med kameran, det finns många ställen där du kan ta riktigt bra fotografier. San Franciscos skyline ligger helt öppen, såvida det inte är dimma förstås. Samma sak gäller Golden Gate-bron.

I själva fängelset går en så kallad audiotour, där du får ett par egna hörlurar och blir guidad av en inspelad guide. Ljudeffekter och intervjuer med både fångar och fångvaktare höjer stämningen ordentligt. Missa inte utställningen med den berömda rymningen, där du kan se hur de tre fångarna lyckades rymma. Om de överlevde flykten är en annan fråga, som ingen vet säkert än idag…

Cable Cars
San Franciscos kabelspårvagnar, med deras klassiska utseende, är förstås ett måste när du besöker San Francisco. Kabelspårvagnarna kostar i skrivande stund sex dollar per person och det är kontanter som gäller. Det går att hoppa på vagnarna längs resvägen, men beroende på säsong kan de vara fullsatta redan från start. Det bästa är därför att ställa sig i kö direkt vid ändhållplatsen på Powell Street och vänta på en ledig vagn.

Förarna kör sin show under resan och det är ren underhållning att lyssna på dem, inte minst när de ringer i spårvagnens klocka i en takt som får vem som helst att vilja dansa. Förarna såväl som konduktörerna kan upplevas som lite buffliga, vilket är en del av spelet kring åkturen. Att åka från Powell Street hela vägen ner till Fishermans Wharf tar mellan trettio minuter och en knapp timme, beroende på trafik och hur många som vill åka med längs vägen.

Det går att hänga på utsidan vagnarna, men det är på egen risk. Visserligen ger det bästa utsikten, men det är trångt mellan vagnarna när de möts och det finns förstås alltid en risk med att hänga på utsidan. Att sitta på de något obekväma träbänkarna på insidan är betydligt tryggare och när man väl kommer över kullarnas krön i höjd med Sacramento Street ser man oftast lika bra från insidan. Utsikten mot bukten bjuder på en lätt hisnande vy över Alcatraz och här bjuds det på många fototillfällen.

Kabelspårvagnarna togs i bruk 1878 och har sedan dess transporterat miljoner människor. De väger över åtta ton när de är tomma och dras med hjälp av en kedja som går i marken. Kedjan snurrar hela tiden på med en hastighet av 15 km i timmen. När kullarnas högsta punkt har passerats måste föraren bromsa nerfarten manuellt, något han gärna berättar om på vägen ner. Den som vill veta mer om kabelspårvagnarna kan med fördel besöka The Cable Car Museum, beläget på 1201 Mason Street.

Chinatown
Området Chinatown i San Francisco är världens näst största Chinatown utanför Asien – bara Chinatown på Manhattan är större. Här hittar du butiker, klubbar och till och med två sjukhus. Drakporten, som ligger vid korsningen mellan Grant Avenue och Bush Street, är det första tecknet på att du har kommit in i Chinatown. Drakporten är vacker att se på och en selfie framför drakarna är förstås ett måste. Därifrån är det inte långt till alla de butiker och restauranger som finns i Chinatown.

Skulle du råka besöka San Francisco i februari kan du få en chans att få se det kinesiska nyåret firas. Då blir det både parader och dansande drakar.

I Chinatown har dessutom ett flertal filmer spelats in, bland annat Godzilla och Big trouble in little China. Ta en titt på filmerna innan ditt besök och se om du känner igen dig när du väl promenerar runt i Chinatown.

Följ och gilla oss:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *