Hemligheten bakom ett långt (och friskt) liv!

Nästan alla människor vill leva länge, förutsatt att man får vara frisk och må bra. Och faktum är att vi faktiskt blir allt äldre. För 150 år sedan var medellivslängden hälften av vad den är idag, och bara sedan mitten av 1900-talet har den ökat med 10 år. Varför? Ja, att forskningen och sjukvården har gått framåt är förstås en stor orsak. En annan kan vara kunskap och att vi har blivit mer medvetna om vikten av en hälsosam livsstil – och vad som faktiskt är hälsosamt.

Men vad är då egentligen hemligheten bakom ett långt och friskt liv? Vilka levnadsvanor påverkar oss mest, och hur stor skillnad gör de egentligen? Självklart kan det hända sådant som man inte kan påverka, men jag vill ändå påstå att vi i stor utsträckning kan bestämma hur länge vi lever och hur vi mår. Även om det finns mycket som vi inte kan rå över, så finns det lika mycket som vi faktiskt kan göra.

Ät rätt

Ja, det här har du hört många gånger förut. Men vad vi äter är faktiskt avgörande för hur vi mår, och även hur länge vi lever. Ett första steg är förstås att utesluta socker och annat onyttigt i så stor utsträckning som möjligt – helst helt och hållet. Vi behöver nämligen inte socker. Vad vi däremot behöver är frukt och grönt, långsamma kolhydrater och rätt sorts fett. Vi behöver mat som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tänk på att äta varierat, regelbundet, rätt sorts fett och kolhydrater samt att laga maten från grunden så ofta som möjligt.

Motionera

Återigen någonting som känns självklart för de flesta, men trots det kan det vara svårt att hitta tid eller ork att faktiskt göra det. Motion är dock extremt viktigt och tänk på att allt är bättre än inget – om du så bara hittar tid till att träna en gång i veckan så är det bättre än ingenting. Längre fram kan du kanske öka till två gånger i veckan, och sedan tre. Försök hitta en träningsform som du gillar, annars är risken stor att du tröttnar fort. Träning behöver faktiskt inte vara tråkig, och motion behöver egentligen inte innebära träning – det viktigaste är att du är aktiv och rör på dig.

Om du är överviktig så är träning ännu viktigare. Övervikt är nämligen någonting som förkortar livslängden, och dessutom påverkar hälsan och välmåendet på många sätt. Och om du inte är överviktig så är det istället viktigt att motverka övervikt. Det finns helt enkelt oändligt många fördelar med att motionera – och en av dem är just att du kan leva längre.

Glöm inte bort hjärnan!

Hjärnan behöver faktiskt också tränas. Detta är dock någonting vi ofta glömmer bort med tiden. När vi gick i skolan så motionerades hjärnan regelbundet utan att vi ens tänkte på det, och många yngre har även fritidsintressen som låter hjärnan tränas. När vi sedan blir äldre jobbar vi ofta med sådant som inte är någon större utmaning för hjärnan, speciellt inte när vi har varit på samma arbetsplats ett tag och kan våra arbetsuppgifter utantill. Därefter kommer man kanske hem och ser på tv, och gör mest samma saker hela tiden.

Så se till att väcka hjärnan, utmana den och träna upp den. Det är faktiskt lika viktigt att hålla hjärnan i form som att hålla kroppen i form. Läs korsord, läs böcker, lär dig något nytt, gör någonting kreativt eller testa att göra saker på andra sätt än vad du brukar. Det finns många sätt att träna hjärnan, och det finns många fördelar med att göra det.

Hälsosamma vanor

Det här har vi varit inne på tidigare – träning, till exempel, är ju en hälsosam vana. Men det finns förstås många fler än så, och de är minst lika viktiga. Sömnen är extremt viktig för hälsan, och för att vi ska ha möjlighet att leva länge. Likaså att undvika stress, att vila och ta pauser, att inte röka och att undvika alkohol. Allt detta är sådant som påverkar din hälsa och din livslängd väldigt mycket. Meditation kan vara väldigt bra för att till exempel motverka stress, och även för mycket annat. 

Var positiv

Det känns kanske inte självklart att din attityd och inställning påverkar din livslängd, men det är faktiskt så. De som är positiva lever i genomsnitt hela sju år längre än de som är negativa. Lyckliga människor har bättre immunförsvar, och drabbas inte lika ofta av hjärt- och kärlsjukdomar och alkoholism, bland annat. Bara genom att vara positiv och fokusera på små saker i vardagen som är bra så ökar din lycka med 15 procent. Så tänk på människor du uppskattar, på sådant du är tacksam över, på saker som har gjort dig glad under dagen och så vidare. Bli en optimist!

Lapa sol

Även om vi ofta varnas för solen och dess strålar så finns det faktiskt väldigt många fördelar med den också. Det är till exempel den perfekta källan till D-vitamin. På kort tid ger den oss massor med D-vitamin, som är otroligt viktigt. Och för oss som bor i Sverige och inte är särskilt bortskämda med solen så är det extra viktigt. Depressioner är till exempel betydligt vanligare här uppe i norden, och gissa varför? Ja, det handlar faktiskt till stor del om våran brist på sol och våra mörka månader. Väldigt många svenskar har dessutom D-vitaminbrist under vintern, och många har det utan att veta om det.

Och D-vitamin är som sagt väldigt viktigt för hälsan, såväl fysiskt som psykiskt. Så passa på att njuta av solen när den väl är här, och ta tillskott av D-vitamin på hösten och vintern. Om du känner dig trött och deppig kan det vara en bra idé att gå till läkaren, ett enkelt blodprov kan visa om du lider av D-vitaminbrist. Men även om du inte har någon brist så är det ändå bra att ta tillskott under mörka månader, det är nämligen nästintill omöjligt att få i sig för mycket D-vitamin (speciellt i Sverige på vintern).

Umgås

Att man skulle leva längre för att man umgås med andra människor kan låta konstigt, men det stämmer faktiskt. Det finns studier som visar att risken att dö i förtid minskar om man har goda relationer och ett rikt socialt liv.

Se dock till att välja rätt relationer, det vill säga de som ger glädje och energi istället för att ta det. Undvik människor som gör dig på dåligt humör, tar all energi eller på andra sätt påverkar dig och ditt mående negativt.

Gå till doktorn

Kvinnor lever som bekant längre än män. En av orsakerna till detta är att kvinnor generellt är noggrannare med att uppsöka en läkare vid behov, medan män ofta vill undvika det. Och väldigt många sjukdomar kan botas om de upptäcks i god tid, därför är det viktigt att alltid söka hjälp när man behöver det. 

Eller när man tror att man inte behöver det också, för den delen. Med regelbundna hälsokontroller kan många sjukdomar upptäckas och botas i god tid. Kom ihåg att symptom inte alltid är tydliga, och att det kan dröja länge innan man ens får några symptom.

Sammanfattning

Levnadsvanor, kort och gott. Med goda levnadsvanor blir vi friskare, och skapar dessutom goda förutsättningar för att få ett långt liv. Kost, motion, sömn, sol och goda relationer är några av nycklarna till ett långt och hälsosamt – och inte minst lyckligt – liv.

Följ och gilla oss:
error

2 thoughts on “Hemligheten bakom ett långt (och friskt) liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *